De ce noi?

Probabil observați că am ales un titlu nu chiar explicit, dar în următoarele rânduri pe care sper să le înțelegeți, iar mai apoi discutați, voi explica motivul.

Încă din antichitate putem observa că femeile, ființe de sex feminin, sunt arătate în impostaze cel puțin inferioare bărbatului. Lumea nu evoluează cu mult nici până în evul mediu, unde bărbatul era „capul familiei”, iar femeia o mașinărie de făcut și îngrijit copii.

Astăzi în secolul XXI încă mai există aceste diferențe, însă nu atât de proeminente. Nu mai sunt diferențe salariale vorbind de locul de muncă sau în ce privește educația, însă privirile tot pe tine sunt ațintite din diferite motive.

Dacă ești o femeie ce lucrează în construcții, „ești fată deci nu o să te descurci” sau „sigur nu vrei să te ajut că e cam greu”.

Dacă ești secretara cuiva, sigur dar sigur „l-ai fericit pe șefu’ „.

Dacă ai o mașină scumpă/case/vile, mai mult ca sigur „ți-ai vândut corpul”.

Ca adolescente în școli sau în locuri publice pentru că suntem îmbrăcate în maiou sau pantaloni scurți, suntem indecente. De ce? întreb eu. Iar acum vine arhicunoscutul răspuns „pentru că le distrageți atenția băieților „. Partea mai proastă, este că majoritatea persoanelor care spun asta sunt femei. Oare chiar atât de „fără simț” suntem noi, pentru că vrem sa fim lejere, ori problema nu este la noi? Altă întrebare la care nu mi se va răspunde ceva concludent evident, însă dacă ne afundăm în abisul întrebărilor sigur nu vom găsii „luminița de la capătul tunelului”, dar razele își vor face loc.

La problema unei ținute decente se adaugă urmatorul lucru, la care sper sa reflectați și anume, de ce este o problemă cu pantaloni, care să zicem ar avea lungimea „cu o palmă” mai sus de genunchi, dar cu rochiile sau fustele nu? Este o problemă cu lungimea sau cu faptul că sunt fată si nu port rochiță?

În destul de multe privințe dacă ești fată, mai bine… nu ai fii.

Și o spun din punctul de vedere al unei persoane în primul rând, iar mai apoi din al unui om de sex feminin.

Iar problema mea nu e că sunt fată, este că mă simt în generația care ar putea face schimbări si totuși preferă să nu ridice un deget.

Revenind la titlu, nu a fost ales din întâmplare, ci tocmai din acest motiv pentru că după propoziția anterioară se va ivi inevitabil întrebarea „De ce noi/voi?”. Răspunsul este întocmai la fel de simplu ca întrebarea, noi suntem prima generație puternic tehnologizată, avem puterea pe care alți nu au avut-o nici măcar în cel mai frumos vis, puterea de a aduce și mobiliza mese de oameni cu doar o postare pe instagram.

Vi se pare ceva puțin SF, dar ar trebuii sa nu uitam exemple ce ne-au arătat că e posibil, ca extracunoscuta „Ziua Izabelei” cu o singura postare-invitație pe contul ei de socializare a reușit să invite o țară întreagă, de la artiști arhicunoscuți în România, la oameni probabil ca mine sau ca tine. Sau vă pot da un exemplu recent, dar mai tragic, ci anume moartea lui George Floyd, provocată în condiții inumane de către un polițist din SUA, acest eveniment împreună cu altele de acest fel au dus la manifestări sub formă de protest, manifestul BLM, în întreaga lume, nu doar în SUA.

Acum conștientizând ce putere avem și cu ce probleme ne confruntăm, chiar nu putem să facem ceva cu asta? Să încercăm măcar să fim cu cel puțin 1% mai buni?

Vă las să reflectați la tot ce am avut de spus, iar eu sper să încercăm să fim noi schimbarea pe care vrem să o vedem în oameni.

Peace ✌

3 gânduri despre „De ce noi?

  1. A republicat asta pe Dumitrel Toma și a comentat:
    O lume mai bună se naște. Felicitări, Emilia! Orice om care iese din peșteră are obligația, inerentă condiției sale, de a fi responsabil pentru toți, nu doar pentru propria persoană. Tu ai ajuns la un adevăr atât de valoros încât nu îl poți ascunde. Simți deja că el merită toată lupta, energia și pasiunea ta. Deși mulți vor încerca să te reducă la tenebre, tu continuă să gândești cu capul tău, cu inima ta. Ele niciodată nu te vor înșela.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: